Druk op prijs EPEX en daggas door overvloed LNG

Druk op prijs EPEX en daggas door overvloed LNG

Aanstaande maandag wordt de NorNed-kabel weer in gebruik genomen. Er werd sinds 6 mei geen elektriciteit meer getransporteerd vanuit Noorwegen naar Nederland, en vice versa. Een technische storing aan de zogenaamde HVDC-kabel zorgde voor de lange onderbreking. De verwachting is dat er direct weer Noorse waterkrachtstroom onze kant op komt vanaf maandag, aangezien de EPEX-prijzen daar doorgaans tientallen euro’s lager liggen dan hier, aldus AgroEnergy.

Ook de komende weken blijft er volop LNG richting West-Europa varen. In Nederland mochten we recent al schepen uit exotische oorden als Jamaica, Kameroen en Equatoriaal Guinea verwelkomen en de komende weken komen daar leveringen uit Noorwegen, Trinidad & Tobago en de VS bovenop. Er staan in totaal tien aanlandingen gepland in de komende twee weken. Ook Groot-Brittannië en België gaan naar de dubbele cijfers in hetzelfde tijdsbestek. Deze winter opent Duitsland twee drijvende LNG-terminals, die lucht geven aan de Noordwest-Europese importcapaciteit.

De TTF-prijzen liggen nog steeds een stuk hoger dan de Aziatische prijzen deze winter. Daarmee is er voorlopig weinig risico dat het flexibele LNG-aanbod richting Japan of Zuid-Korea gaan. De prijzen voor de winter erna, en dan met name januari 2024, liggen echter veel dichter bij elkaar.

Een overvloed aan LNG in combinatie met relatief hoge temperaturen en aantrekkende wind zorgt voor druk op de EPEX- en daggasprijzen. Vanaf zaterdag noteren we weer enkele dagen windkracht vier op land en begin volgende week wordt de twintig graden Celsius aangetikt. Wellicht zien we dit weekend zelfs enkele negatieve uurprijzen.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v