AgroEnergy keert klanten onbalanspoolvoordeel uit

AgroEnergy keert klanten onbalanspoolvoordeel uit

AgroEnergy keert over het jaar 2023 ruim 3 miljoen euro uit aan onbalanspoolvoordeel. Vorig jaar keerde AgroEnergy ook ruim 3 miljoen euro aan onbalanspoolvoordeel uit aan klanten met een TradePower contract. "Dit jaar hebben we dus een vergelijkbaar resultaat."

"Klanten met een TradePower contract dragen bij aan onbalanspooling en profiteren gezamenlijk van het onbalansresultaat. De voordelen die we als groep behalen worden vervolgens naar rato uitgekeerd aan onze klanten", aldus AgroEnergy.

Het ontstaan van onbalans
Onbalans is het verschil tussen de ingenomen positie en de gerealiseerde afname/productie van elektriciteit per klokkwartier. Tekorten en overschotten die ontstaan door deze onbalans moeten opgevangen worden en hier staat een prijs tegenover: de onbalansprijs. De onbalansprijs voor afname en productie kan in één kwartier verschillen. Deze onbalansprijzen worden door Tennet (landelijk netbeheerder) ingesteld, afhankelijk van de situatie op het net.

Voordeel uit onbalans
"Door met alle TradePower klanten een cluster te vormen, maken we met elkaar gebruik van de momenten dat er onbalansprijsverschillen zijn tussen elektriciteit invoeden en afnemen. In een grote groep is er meer ongelijktijdigheid waardoor er meer financieel voordeel behaald wordt. Het resultaat wordt jaarlijks verdeeld onder de klanten die aan dit resultaat hebben bijgedragen."

Over AgroEnergy
AgroEnergy biedt oplossingen voor de energie-uitdagingen van de glastuinbouw. "Met gespecialiseerde energiekennis assisteren wij tuinders dagelijks bij het behalen van optimale resultaten in hun energiehandel, zodat zij slim verder kunnen groeien. Wij bieden geautomatiseerde, datagedreven energieoplossingen, een compleet aanbod op het gebied van energie en richten ons op de ontwikkeling en exploitatie van warmteprojecten. Om tuinders maximaal van dienst te kunnen zijn, helpen wij hen bij complexe energievraagstukken en streven we naar een klimaatneutrale toekomst. Wij zoeken samen met onze klanten naar de beste oplossing voor energie, nu en in de toekomst."

Bron:

Deel artikel