'Goede vooruitzichten voor de langere termijn'

'Goede vooruitzichten voor de langere termijn'

Kijkend naar de macro-economische ontwikkelingen die internationaal van invloed zijn op de investeringen in de glastuinbouw dan geeft de korte termijn een ander beeld dan de lange termijn. Speciaal voor Goedemorgen Groenten/Sierteelt schijnt Lambert van Horen (sectorspecialist tuinbouw van RaboResearch Food & Agri) zijn licht op de ontwikkeling van bedekte teelten in de wereld.

“Kijkend naar de ontwikkelingen op lange termijn, dan zien wij geen rode stoplichten. Er is een hele reeks trends die positief zijn voor de verdere groei van hightech glastuinbouw en bedekte teelten in het algemeen. Neem urbanisatie en bevolkingsgroei, welvaartstijging, de gezondheidstrend, geopolitieke spanning en klimaatverandering. Stuk voor stuk lange termijn ‘drivers’ die het licht voor de sector minimaal op lichtgroen zetten”, stelt Lambert van Horen van de Rabobank.

Urbanisatie en een stijgende groep mensen met middeninkomens betekent dat er meer consumenten zijn die kwalitatief goede, verse groenten, fruit en bloemen willen en kunnen kopen, volgens de sectorspecialist. “Deze trend zien we in landen als China, India, Brazilië en Mexico. Daar komt bij dat plantaardig voedsel vanwege de gezondheidseffecten ook op lange termijn goede kaarten heeft.”

De huidige geopolitieke spanning in de wereld, met blokvorming tussen China en de VS belemmert het vrije handelsverkeer en zal zorgen dat overheden meer inzetten op zelfvoorziening in voedsel, geeft Van Horen aan. “Optuigen van eigen glastuinbouw past daar goed in, we zien dit al gaande in onder meer China, Rusland en Kazachstan. Anderzijds zou de geopolitieke spanning de uitwisseling van tuinbouwtechnologie kunnen belemmeren, zoals je ziet met de chipmachines van ASML. Maar omdat de kassenbouw een relatief kleine industrie uit een klein land is, verwacht ik hier minder politieke aandacht voor.”

Ook klimaatverandering is een wereldwijde pullfactor voor de glastuinbouw. “Elke bedekte teelt met enige beheersing van klimaat en watergift verhoogt de oogstzekerheid. Mede door alle genoemde positieve factoren is ook het investeringsklimaat gunstig voor tuinbouwtechnologie. En liquide middelen zijn er voldoende op de internationale geldmarkt.”

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v