Ter Laak Orchids wil Champions League spelen

Ter Laak Orchids wil Champions League spelen

In 2030 een volledig circulaire kas. Een stevige ambitie, maar daar houden ze wel van bij Ter Laak Orchids. “We leggen de lat graag hoog als het om duurzaamheid gaat”, zegt André van ’t Hoog, Coördinator Teeltonderzoek en Kwaliteit bij de internationaal actieve Phalaenopsisteler. “Daarbij willen we niet afwachten, maar voorsorteren op wat komen gaat.”

Bij Ter Laak gaan elk jaar zo’n 9 miljoen Phalaenopsisplanten de kasdeur uit. De teelt is verdeeld over twee locaties: 4,5 hectare voor de 9 cm potten en concepten, en 13 hectare voor de 12 cm potten, Multiflora en Midiflora. Die planten vinden vervolgens hun weg naar klanten door heel Europa.

Potworm loopt vast in innovatief web
Bij de teelt speelt duurzaamheid een cruciale rol. Daarbij wordt steeds creatief naar oplossingen gezocht. Bijvoorbeeld voor de gevreesde potworm, die veel schade kan aanrichten aan wortels en die tot productieverlies leidt. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar effectieve biologische middelen zijn er bijna niet. “Je kunt wel de planten afdekken met speciaal insectengaasdoek. Daarmee houd je de potworm weg, maar het leidt ook tot groeivertraging.” In samenwerking met twee collega-kwekers heeft Ter Laak daar iets op bedacht: een potweb. “Met zo’n potweb dek je alleen de bovenkant van de pot af. Zo kan de mug z’n eitjes niet meer kwijt in het substraat en behoud je het licht voor de planten. Bovendien voorkom je dat wortels van de ene naar de andere pot kunnen groeien, wat kan leiden tot overworteling, en de bark valt niet meer uit de pot.”

Lees hier verder

Bron: MPS

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v