Néboda Farms verlaagt CO2-kosten met 79%

Néboda Farms verlaagt CO2-kosten met 79%

Skytree, het baanbrekende Nederlandse klimaat technologiebedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor het filteren en hergebruiken van CO2, heeft zijn eerste deal gesloten met het Spaanse Néboda Farms. Néboda Farms, gespecialiseerd in verticale landbouw, is toegetreden tot het Pioneer-programma van Skytree en gebruikt vanaf begin volgend jaar de Skytree Cumulus Direct Air Capture (DAC)-unit. Hiermee krijgt Néboda Farms de mogelijkheid om tot 12 kg per dag schone en betaalbare CO2 direct op de locatie te genereren om de duurzame productie van voedsel te verbeteren.

"Als pioniers in de verticale landbouwsector zijn we erg blij om als early adopter van de DAC-technologie te fungeren en samen met Skytree te werken bij het op de markt brengen van  de eerste onsite modulaire CO2 systemen", zegt Iván García Besada, CEO van Néboda Farms. "Deelname aan het Pioneer-programma is een win-win voor Néboda en Skytree. De DAC-technologie heeft de potentie om de duurzaamheid voordelen van verticale landbouw verder te vergroten. We zijn van plan om ook andere bedrijven te stimuleren deze technologie te adopteren. Door de implementatie van deze baanbrekende technologie verlagen we onze CO2-kosten met 79 procent. We willen een sleutelrol spelen in de decarbonisatie van de waardeketen en, in bredere zin, in de vermindering van de CO2 niveaus in de atmosfeer.”

Skytree's DAC-technologie haalt CO2 uit de omgevingslucht, filtert het met behulp van een gepatenteerd proces en slaat het onder druk op in een onsite buffertank van waaruit het herbruikbaar is voor elk bedrijf dat regelmatig geconcentreerde CO2 nodig heeft. Skytree Cumulus, het eerste commercieel verkrijgbare modulaire DAC systeem, verzorgt een betrouwbare en ononderbroken levering van CO2 aan Controlled Environment Agriculture (CEA) bedrijven, waardoor de beslommeringen op het gebied van inkoop en transport worden opgelost. In september kondigde het bedrijf de commerciële beschikbaarheid aan van de Skytree Cumulus-units en de lancering van het Pioneer-programma. Deelnemers aan het programma krijgen voorrang op de levering van Cumulus-units, wanneer ze begin 2024 worden verscheept, tegen een tijdelijk verlaagde prijs.

De missie van Néboda Farms is om een revolutie teweeg te brengen in de landbouw en op een duurzamere manier verser, smaakvoller, voedzamer en pesticidenvrij voedsel te produceren. In een veeleisende markt voor verse producten slaagt het verticale landbouwbedrijf erin producten van onderscheidende kwaliteit te introduceren en deze te verkopen aan de beste restaurants, met speciale focus op basilicum, het vlaggenschipproduct van het bedrijf. In de toekomst is het bedrijf van plan om zich te positioneren in de retailsector met basilicum en salademixen, waarbij ook de productiecapaciteit verder wordt vergroot.   

Néboda Farms maakt gebruik van een breed scala aan eigen technologieën, automatiserings- en controleprocessen, robotica en big data ter ondersteuning van de productieprocessen om concurrerende prijzen te kunnen bieden, wat een van de pijnpunten is in de verticale landbouwsector. Door toe te treden tot Skytree's Pioneer Program, zal het bedrijf een van de eerste zijn die kan profiteren van de DAC-technologie, waardoor het de traditionele CO2-keten op basis van fossiele brandstoffen achter zich laat.
 
"Verticale landbouw heeft CO2 nodig om effectief en winstgevend te werken", zegt Camille Hanna, business development director bij Skytree. "Néboda Farms is een van de eerste vertical farms die profiteert van de mogelijkheid om ter plekke hun eigen CO2 te genereren, waarbij ze niet langer afhankelijk zijn van bedrijven die CO2 opwekken met fossiele brandstof. We zijn heel blij en trots om Néboda Farms te verwelkomen in het Skytree Pioneer-programma en kijken ernaar uit om het bedrijf te voorzien in zijn CO2-behoeften met behulp van onze gepatenteerde DAC-technologie."

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v