Flori Footprint Tool op koers met FloriPEFCR

Flori Footprint Tool op koers met FloriPEFCR

De Flori Footprint Tool, ontwikkeld door Greenhouse Sustainability, bevindt zich in een vergevorderd stadium van implementatie van de FloriPEFCR-richtlijnen. Greenhouse Sustainability verwacht dat de Flori Footprint Tool tegen het einde van het tweede kwartaal volledig zal voldoen aan de richtlijnen van de FloriPEFCR.

De Flori Footprint Tool is online software waarmee bedrijven in de hele sierteeltketen zelf een levenscyclusanalyse kunnen uitvoeren en scenario’s voor verbetering kunnen maken. Omdat de product footprintberekening door de hele sierteeltketen heen gaat, biedt de Flori Footprint Tool voor iedere schakel in de keten een eigen omgeving om het eigen stuk van de impact op het product te kunnen berekenen.

Sinds de lancering in 2022 heeft de Flori Footprint Tool voldaan aan het concept van de FloriPEFCR (Floriculture Product Environmental Footprint Category Rules). Deze eerste versie heeft de afgelopen periode al veel kwekers meer inzicht in de impact van hun producten gegeven dat hen heeft geholpen om richting te bepalen voor verduurzaming. Met deze ervaring opzak kijken de gebruikers al uit naar de vernieuwde versie om nog verder te fine-tunen.

Direct na de FloriPEFCR lancering op 14 februari j.l. zijn de ontwikkelaars en LCA-specialisten aan de slag gegaan om de definitieve regels en database te implementeren in de Flori Footprint Tool. Daar komt veel bij kijken, geeft Manager Software Development Rick van der Linden aan. “Bij ieder onderdeel dat berekend wordt, worden direct de resultaten voor alle 16 impact categorieën (waaronder klimaatverandering (CO2), water - en ecotoxiciteit) weergegeven.” De ontwikkeling ligt op koers en de verwachting is dat eind Q2 de Flori Footprint Tool FloriPEFCR-compliant is.

Verificatie
Voor betrouwbare resultaten van de footprint berekening, die ook te benchmarken zijn vinden er verschillende momenten van goedkeuring plaats. De rekenregels en brongegevens in de vorm van de FloriPEFCR zijn goedgekeurd. Nu is de rekenmachine aan de beurt voor goedkeuring. Deze rol heeft FSI op zich genomen. Ter bevordering van uniformiteit en transparantie ontwikkelt FSI een benchmark voor beschikbare tools, die eenheid van methodiek, dataverificatie en -uitwisseling stimuleert. De Flori Footprint Tool staat klaar om officieel erkend te worden als FloriPEFCR-compliant zodra de benchmark van FSI gereed is.

Tot slot dienen de ingevoerde gegevens geverifieerd te worden. Dit wordt momenteel al getest. Dit zal in de Flori Footprint Tool zo ingericht worden dat het op efficiënte wijze gecontroleerd kan worden en de kosten daarmee niet onnodig ver zullen oplopen.

Met de implementatie van de FloriPEFCR-richtlijnen komt de onderbouwing van duurzaamheid in de tuinbouw weer in een nieuwe fase. Door met footprint aan de slag te gaan wordt het bewustzijn en inzicht vergroot en effectieve verduurzaming verder gestimuleerd. Greenhouse Sustainability staat de kwekers bij om de resultaten te analyseren en aanbevelingen te geven voor verduurzaming.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v