Wat is een datalek en wat zijn de gevolgen?

Wat is een datalek en wat zijn de gevolgen?

Bij het runnen van een bedrijf, is het onvermijdelijk om persoonsgegevens te gebruiken. Je gebruikt persoonsgegevens van klanten, leveranciers en medewerkers voor verschillende doeleinden. Hiervoor heeft iedere organisatie zich aan een aantal grondslagen te houden. In Nederland zijn die opgesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor het gebruiken van de data, ook wel een verwerking genoemd, moet je een geldige reden hebben, oftewel een 'grondslag'. Maar wat als er sprake is van een datalek? Royal FloraHolland zet een en ander op een rij.

Wat is een datalek?
Een datalek gebeurt wanneer persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen of financiële informatie, per ongeluk of onrechtmatig worden blootgesteld, gestolen of anderszins gebruikt worden door iemand die daar geen toegang toe zou moeten hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een gehackt systeem, een verloren USB-stick of een verkeerd verzonden e-mail.

Hoe herken je een datalek?
Je kunt een datalek herkennen als je ongebruikelijke activiteiten opmerkt, zoals vreemde bestanden op je netwerk, ongeautoriseerde loginpogingen, of klachten van klanten die ongevraagd berichten of rekeningen ontvangen. Ook kan software die plotseling trager werkt of vaker crasht, een teken zijn van een inbreuk.

Benieuwd wat de impact van een datalek is? Lees het hier.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v