'Wie nieuwe kas bouwt, moet naar 5G kijken'

'Wie nieuwe kas bouwt, moet naar 5G kijken'

In de kas verschijnen steeds meer installaties, sensoren en robotica die aangestuurd moeten worden en ook data genereren. Voor het versturen van al die data gebruiken toeleveranciers vaak zelf geïnstalleerde netwerken. In de nabije toekomst kan 5G al die verschillende verbindingen vervangen. Het Fieldlab datagedreven telen Tomatoworld is een test gestart met een 5G netwerk in Honselersdijk.

“Wij zijn eind 2023 gestart met een praktijktest in een tomatenteelt van vijftienhonderd m2 bij Tomatoworld in Honselersdijk”, vertelt Colinda de Beer van InnovationQuarter aan Goedemorgen. “Samen met onderzoekers van de TU Delft, TNO en telecomprovider MCS willen we ontdekken hoe 5G toegepast kan worden in een glastuinbouwbedrijf. Daarvoor is een private 5G netwerk opgezet dat bedrijven kunnen gebruiken om hun sensoren, robots en andere systemen voor te bereiden op deze techniek.” Het is goed als ondernemers weten dat 5G straks een optie is om een generiek en stabiel netwerk in de kas te hebben, stelt De Beer. “Zeker ondernemers die een nieuwe kas willen bouwen moeten zich op 5G oriënteren.”

Wifi instabiel
Nu blijkt dat wifi vaak geen goede optie is voor een glastuinbouwbedrijf. “Al het aanwezige staal, glas, water en dichte gewas maken een wifi netwerk instabiel. Vooral bij vruchtgroenten is dit een probleem. Daarom kiezen toeleveranciers van sensoren, robots en klimaatcomputers er meestal voor om zelf een beacon of straalverbinding aan te leggen.” Een beacon is een apparaatje dat draadloos kan communiceren met apparatuur. Het nadeel is dat er daardoor meerdere systemen aangelegd moeten worden die langs elkaar heen werken en elk geld kosten en onderhoud vragen.

Uitwisseling van data
“Waarom zou een toeleverancier hier geld in investeren? Nu leggen ondernemers nog wifi aan, maar met een Private 5G-netwerk is dat niet meer nodig. In onze proef laten we zien hoe je aan zo’n netwerk komt, wat voor modem je nodig hebt en welke praktische zaken erbij komen kijken.” 5G biedt meer voordelen, vertelt De Beer. “Het is een stabieler en sneller systeem waarmee grotere hoeveelheden data uitgewisseld kunnen worden. Bovendien wordt de data van verschillende bedrijven beter uitwisselbaar, zodra je als sector een en dezelfde netwerkarchitectuur gebruikt.”

Betere robots
Het functioneren van robotica in de kas zal ook verbeteren en veiliger worden met een 5G-verbinding. Robots moeten heel veel data realtime verwerken om goed te functioneren. Dat gebeurt nu meestal nog in de robot zelf. Zodra die data heel snel uit de kas naar een server in bijvoorbeeld de schuur verzonden wordt, kunnen daar berekeningen uitgevoerd worden en zonder vertraging terugkomen bij de Robot. Robotica kan daarmee lichter en goedkoper uitgevoerd worden. In de loop dit jaar worden naar verwachting ook de commerciële 5G-frequenties geveild, dan komt deze netwerkoptie zeker in beeld voor alle ondernemers. 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v