Autonomous Greenhouse Challenge volgeboekt

Autonomous Greenhouse Challenge volgeboekt

De inschrijving voor de 4e editie van de Autonomous Greenhouse Challenge is gesloten. In de huidige editie nemen meer dan 20 teams deel, er zijn meer dan 200 deelnemers, 24 nationaliteiten van alle continenten. De community rond het thema groeit verder.

Deze editie dagen Wageningen University & Research (WUR) en mede-ontwikkelaar Tencent de teams uit om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) op afstand dwergtomaten te telen. De wedstrijd start begin april met een Online Challenge waarin AI- en tuinbouwexperts een virtueel gewas telen. De beste vijf teams uit de Online Challenge krijgen dan in het najaar een eigen kascompartiment bij WUR in Bleiswijk. Daar zullen zij met elkaar de strijd aangaan om echte dwergtomaten op een zo duurzaam en autonoom mogelijke manier te telen.

Meer voedsel dankzij autonome kassen
Door de steeds groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar verse en gezonde groenten en fruit toe. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties is er 60% meer voedselproductie nodig om een wereldbevolking van naar schatting 9 miljard mensen in 2050 te voeden. Autonome kassen kunnen ervoor zorgen dat meer mensen worden gevoed met vitamine- en mineraalrijke producten. Daarnaast kunnen deze technieken bijdragen aan het verbeteren van de voedselveiligheid en het verhogen van de productie van gezonde groenten, terwijl er minder hulpmiddelen zoals water en energie worden gebruikt.

Het potentieel van autonoom telen is succesvol aangetoond in eerdere edities van de uitdaging. Dit jaar staan dwergtomaten centraal. Tomaten worden traditioneel in een hogedraad-teeltsysteem geteeld en ze worden metershoog, wat veel handmatig werk vereist. Dwergtomaten blijven daarentegen compact, slechts ongeveer 40 cm hoog. Hierdoor zijn ze ideaal voor volledige automatisering en teelt in stedelijke omgevingen.

Challenge als verbinding tussen AI en voedselproductie
Met het organiseren van de Autonomous Greenhouse Challenge willen WUR en mede-ontwikkelaar en technologiebedrijf Tencent de wereld van AI en voedselproductie verder met elkaar verbinden, kennis ontwikkelen en deze kennis openbaar toegankelijk maken. De Challenge is zo een bijdrage aan de wereldwijde inspanningen om onze voedselsystemen duurzamer te maken.

Online uitdaging voor AI-experts
Het eerste deel van de 4e editie van de Autonomous Greenhouse Challenge vindt plaats van 2 april tot 31 mei als een Online Challenge. Dit deel van de Challenge is gericht op het testen van machine learning en computer vision vaardigheden van de deelnemers. Tijdens de computer vision uitdaging moeten teams algoritmen ontwikkelen op basis van trainingsbeelden van dwergtomaatplanten. Die autonome algoritmen moeten plantkenmerken beoordelen, bijvoorbeeld planthoogte, bladoppervlakte, het aantal vruchten en hun rijpheid.

In de machine learning challenge worden de teams uitgedaagd om met machine learning algoritmen ontwikkelen om onder meer ventilatie, verwarming en verlichting in een virtuele kas autonoom te regelen. De algoritmen moeten de groei van een virtueel dwergtomaatgewas stimuleren, terwijl ze de inzet van energie minimaliseren.

Hackathon event voor deelnemende teams
Alle deelnemende teams worden daarna uitgenodigd voor een Hackathon event op 6/7 juni bij WUR in Bleiswijk. Tijdens dit event worden de punten voor de twee delen van de Online Challenge bekend gemaakt. Teams kunnen extra punten scoren in een additionele taak uit te voeren en door een pitch van hun aanpak voor een internationale jury te geven. De vijf beste teams met de meeste punten van alle onderdelen worden tijdens het Hackathon-event geselecteerd. Zij krijgen in het najaar een eigen kasafdeling om hun vaardigheden te bewijzen in een echt dwergtomaatgewas.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v