Wat zijn de rechten van derdelanders Oekraïne?

Wat zijn de rechten van derdelanders Oekraïne?

Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders) mogen voorlopig in Nederland blijven. Ze krijgen tijdelijke bescherming tot het Europese Hof van Justitie een uitspraak doet. Dit geldt niet voor derdelanders die al zijn vertrokken uit Nederland.

De Raad van State, het hoogste rechtscollege, gaf begin 2024 aan dat de staatssecretaris de bescherming van derdelanders vanaf 4 maart 2024 mocht beëindigen. Verschillende derdelanders tekenden bezwaar aan tegen het besluit. Enkele rechtbanken kwamen in deze beroepszaken tot verschillende uitspraken.

Op 25 april 2024 besloot de Raad van State het Europese Hof van Justitie om een uitspraak te vragen. Daarop besloot de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dat derdelanders in Nederland voorlopig tóch onder de Richtlijn tijdelijke bescherming (RTB) vallen.

Derdelanders houden dan ook recht op opvang, leefgeld en medische zorg, en ze mogen blijven werken. Het kan enkele maanden duren voor het Europese Hof van Justitie uitspraak doet. Derdelanders hebben tijdelijke bescherming tot de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, maar in beginsel niet langer dan tot en met 4 maart 2025.

Voor meer informatie zie de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v