Thijs Jasperse: de pijn verbijten en overwinnen

Thijs Jasperse: de pijn verbijten en overwinnen

Een blog van Thijs Jasperse. Hij is directeur en partner van Florpartners. Thijs schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

‘PARACETAMOL’, riep hij op het 20 kilometerpunt. Dus wij spoeden ons naar het dichtstbijzijnde dorp pillen gekocht en ze zo snel mogelijk toegestopt. De pijn op zijn gezicht. Grote blaren, zo bleek later. Mijn zoon liep afgelopen zaterdag de marathon van Zeeland. Geen standaard marathon. Met meer dan 10 km lopen op het strand en sterk wisselend terrein door duinen, dijken, trappen en natuurlijk veel wind, de zwaarste marathon van Nederland.  Wisselende en zware omstandigheden dus.

De pijn verbijten met steeds wisselende en zware omstandigheden. Het is een makkelijk bruggetje naar de tuinbouw. We gaan van schok naar schok. Energie is heftig maar we krijgen de komende paar jaar nog heel wat andere schokken te verwerken. Dat vraagt weerbaarheid en wendbaarheid.

Weerbaarheid wordt vaak financieel uitgelegd. Je moet financieel tegen een stootje kunnen in deze tijden en tijdig kunnen herinvesteren. Mentale weerbaarheid is wellicht belangrijker. We zien grote verschillen op dat vlak. Ondernemers die de strijd moe zijn en degenen die altijd de uitdaging zien en de rust hebben om niet alleen in de crisisstand te staan maar ook vooruit kunnen en durven kijken. Binnen meerkoppige directies en samenwerkingsverbanden blijkt dat eenvoudiger.
Een tweede sleutelwoord in tijden van grote onzekerheid en wisselende omstandigheden is wendbaarheid. De tuinbouw is groot geworden door hyperspecialisatie. Maar we zijn wat doorgeslagen hier en daar. Mogelijkheden zat om de wendbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld internationale productie en wederzijdse participaties tussen tuinbouwbouwondernemingen met verschillend maar aanvullend assortiment. De outillage flexibeler inrichten (voorbeeld tomaat- komkommer) en de complexiteit op 1 plek centreren in de vorm van gezamenlijk sorteren en verpakken.

In steeds wisselende en zware omstandigheden de pijn verbijten. Hij is ondertussen 37 jaar, eindigde als 104e van de 1700 deelnemers en was na de finish blij (en ik trots natuurlijk). Het was en voelde als een overwinning. Het bruggetje naar de tuinbouw is gauw gemaakt…

Bron: Thijs Jasperse

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v