Puck van Holsteijn: Samen in duurzame strijd

Puck van Holsteijn: Samen in duurzame strijd

Een weblog van Puck van Holsteijn. Zij is directeur van HortiHeroes én World Horti Center. Puck schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Samen in de strijd voor duurzaamheid. Dat rijmt! Het zou de afsluiting van een spreker op een event kunnen zijn, of een leus op een bord tijdens een protestmars. Ik zou tegen zowel die spreker als de protestant willen zeggen: blijf dit roepen. En aan jou willen vragen, roep je mee?

Duurzaamheid, je kan er niet omheen. Daar zijn we ons als sector maar al te goed van bewust, we zitten namelijk midden in de duurzaamheidstransitie. De duurzaamheidstransitie in de tuinbouw omvat o.a. de thema’s: water, energie en teeltinnovatie. Feit is dat we goed bezig zijn, al wordt dat niet altijd gezien én eerlijk is eerlijk, sommige dingen kunnen ook echt nog beter. Het is belangrijk om ons daar van bewust te zijn. Hieronder focus ik graag op een aantal positieve highlights die ik de afgelopen tijd voorbij zag komen:

  • Alleen al in de Gemeente Westland zijn zes succesvolle aardwarmteprojecten te vinden. Deze projecten zijn straks goed voor een derde van het totale energieverbruik van de gemeente;
  • Er staan drie Westlandse bedrijven in de R&D top 30 van Nederland;
  • Rondom de kaderrichtlijn water 2027 is de tuinbouw hard bezig om voor die deadline het afvalwater gezuiverd te hebben.


Hoe nu verder in de strijd?
We moeten elkaar blijven ‘voeden’ met informatie en ideeën die kunnen leiden tot een stap vooruit. Informatie over energie, water, arbeid, innovaties, weerbaar telen, duurzaamheid, efficiëntie en circulariteit. Samen met World Horti Center en HortiHeroes vertellen we het verhaal van de sector, dag in, dag uit. De komende tijd voeden we mensen van binnen en buiten de sector met informatie op o.a. de volgende momenten:

  • Van 24 tot en met 26 april komt er een belangrijke Oekraïense handelsmissie naar Nederland. 'REBIRTH OF UKRAINE' vindt o.a. plaats in World Horti Center, belangrijke Oekraïense lokale beslissers komen naar Nederland om meer te leren van en te netwerken met de tuinbouwsector.
  • Tijdens de HortiHeroes Hackathon op 31 mei gaan studenten - onder begeleiding van sector experts vanuit o.a. Rijk Zwaan, Koppert Cress, Division Q en Glastuinbouw Nederland - tijdens een dag vol inspiratie en innovatie aan de slag met het genereren van oplossingen voor een toekomstbestendige tuinbouw. Een economische sector die wél van belang is, in balans met natuur en maatschappij.
  • Op maandag 10 juni, de dag voor GreenTech, komen er bezoekers van over de hele wereld naar World Horti Center. Zo zijn er kennissessies over hoe digitaal telen kan helpen op het gebied van duurzaamheid waar je aan kunt deelnemen, organiseert Cultivation for Compounds een internationaal event rondom inhoudsstoffen en we sluiten de dag af met een netwerkdiner. Kijk vooral eens op onze website voor meer informatie.


Ik heb jullie nodig: de steun, het vertrouwen en medestrijders en ambassadeurs om te blijven roepen dat de Food & Flower industrie het Silicon Valley van Nederland is. Kan ik op jou rekenen in onze strijd voor duurzaamheid?

Bron: Puck van Holstein

Deel artikel