Dico Drost: Groeien in tijden van recessie

Dico Drost: Groeien in tijden van recessie

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Tevens is hij initiatiefnemer van Bloemenboom. Dico schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Twee weken geleden was ik te gast bij Hortibiz nieuwsradio. Gedurende een uur, wat voelde als vijf minuten, bespraken we de belangen om met elkaar in de sector samen te werken. Tenminste, ik mocht mijn beeld hierover geven. In het verlengde van dit onderwerp wil ik met u nadenken over ‘groei’. Een onderwerp wat in de agro-foodsector vanzelfsprekend is. Een onderwerp waar, naar mijn mening, dagelijks mee wordt gewerkt maar waar te weinig over wordt nagedacht.

- Als kweker weet je dat er CO2 nodig is om planten te laten groeien en een klimaat te creëren wat groei stimuleert. Maar hoeveel mensen zijn er momenteel mee bezig om het tegenovergestelde te bewerkstelligen?
- Wanneer we een hongerig gevoel hebben, is de verleiding groot om veel te eten. Veel ongezonde producten, want die zijn betaalbaar, maar geven helaas geen voeding.
- Als bedrijf wil je meer klanten, meer omzet, en dus heb je meer personeel nodig. "The winner takes it all," wordt er geleerd. Maar is dit nu echt de juiste formule om klanten goed te kunnen bedienen?
- Een opleiding volgen waar men middels een examen een diploma ontvangt om meer te verdienen en meer status te krijgen, vaak bij instanties waar men heeft ontdekt dat er drie genders zijn in plaats van twee.

Vanuit bovenstaande punten zullen er vast herkenbare elementen tussen zitten. Ik heb me ook beziggehouden met deze kwesties en ze komen nog regelmatig voorbij. De dualiteit zit vastgeroest in ons dagelijkse leven.

En nu we het dan toch over dualiteit hebben, wat is dan wel een goede en gezonde groei? Ook hier heb ik al heel wat tijd aan besteed en een mening over gevormd. Een mening die ik regelmatig moet bijstellen omdat ik weer nieuwe inzichten heb opgedaan. En hoe meer je leest, luistert, bekijkt, en onderzoekt, hoe meer kennis je vergaart waarmee je keuzes moet bijstellen. Hoe meer je jezelf verdiept, hoe meer je erachter komt hoe beperkt onze kennis is. Het vreemde hierbij is dat we iemand hooggeschoold noemen als deze persoon een zeer gespecialiseerde kennis heeft opgebouwd. Het niveau van dat stukje kennis kan hoog zijn, maar het is beperkt. Een soort tunnelvisie, wat vaak vertaald wordt naar het begrip 'model'. Nuttig is dat we ons beperken tot de intenties. Zijn de intenties goed of slecht? Deze dualiteit is er altijd, en daar hebben we allemaal iedere dag mee te maken. Iedere dag kunnen we ons afvragen of we met de juiste intenties hebben gehandeld.

We leven in een tijd van financiële en materialistische recessie, maar de kansen voor ontwikkeling en groei zijn erg groot wanneer je daarvoor openstaat. We leven in een tijd waarin communicatie lastig is. Het is lastig om met elkaar te praten en iets zinnigs te zeggen. Echter, communicatie is essentieel in ons dagelijks leven en zullen we moeten blijven investeren om weer op een goed niveau met elkaar te kunnen praten. Praten om met elkaar tot de kern te komen van onze gezamenlijke groei.

Bron: Dico Drost

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v