Sector nog niet bij machte vraag vanuit wereld in te vullen (1)

07-12-2017    10:41   |    Ellis Langen

“Als het mogelijk is om de plant aan de computer te koppelen, is een groot deel van het probleem opgelost.” Die mening verkondigde Wouter Kuiper die aan het roer staat van de KUBO Group gisteren op het Westland Event in Naaldwijk. Hij sneed aan dat de Nederlandse glastuinbouw niet bij machte is in te spelen op de exponentiële vraag uit de wereld om kassen te bouwen en er voedsel in te telen.

“Wij zijn als bedrijf en als glastuinbouw Nederland ingesteld op lineaire groei en niet op exponentiële groei. Daarvoor hebben we te weinig medewerkers bij de kassenbouwers en te weinig telers”, zei Kuiper. Hij stelde de zaal de vraag hoe de Nederlandse glastuinbouw dit gaat oplossen en kwam zelf met een deel van het antwoord. “We moeten kweken eenvoudig maken. Immers als het mogelijk is de plant aan de computer te koppelen, is een groot deel van het probleem opgelost.” Dit is in ieder geval een oplossing om grootschalige voedselprojecten gestoeld op Nederlandse techniek op het gebied van teelt in het buitenland te laten slagen.

Dutch Greenhouse Delta
Over het initiatief stichting Dutch Greenhouse Delta, dat als doel heeft om grootschalige glastuinbouwprojecten te initiëren rondom huidige en toekomstige megacities in de hele wereld en waarvan Kuiper zelf bestuurder is, liet hij weinig los. Ook niet toen dagvoorzitter Annemarie van Gaal er naar vroeg. “Laten we non-competitief onze sector gaan organiseren”, is wat Kuiper er over kwijt wilde. Eerder werd bekend dat de Dutch Greenhouse Delta een internationaal merk wil neerzetten voor promotie van de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd. Het zou structuur moeten aanbrengen hoe de Nederlandse glastuinbouw 'leads' voor grootschalige glastuinbouwprojecten bij megacities, kan invullen. Van Gaal concludeerde in ieder geval dat vanuit haar optiek de glastuinbouwsector meer eensgezind moet worden om zo één verhaal naar het buitenland te verkondigen.

'Haak aan bij ontwikkelingen anderen topsectoren'
Ook Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Science Group Wageningen University & Research, gaf in zijn betoog aan dat de Nederlandse glastuinbouw echt stappen moet gaan zetten om de kansen die zich aandienen, te pakken. “Gezonde voeding wordt topprioriteit voor veel overheden en het geld klotst tegen de kades op. Grote partijen als Amazon, Google, IMB, Alibaba en anderen kloppen bij ons aan omdat ze kansen zien in voedselsystemen ontwikkelen.”

Van den Ende vindt dat partijen in de glastuinbouw hun vleugels moeten uitslaan en vooral samenwerking moeten zoeken met andere topsectoren. “Zorg dat je aanhaakt bij de technologie die ontwikkeld wordt in andere topsectoren. Pas dan krijg je disruptieve verandering. De dynamiek buiten je sector is veel groter dan die erin.” Hij waarschuwde voor de versnippering in Nederland. Er zijn volgens hem zijn er in Nederland te veel regionale ‘gouden driehoekjes’ in de glastuinbouwsector gekomen. “Je moet daar weer samenwerking krijgen, want alleen dan ben je een interessante partner voor het buitenland.” 

Fotocredit: Rolf van Koppen


Reacties (1)

Ies Bos 2 weeks ago

Wat een onzin de planten zijn al jaren lang te koppelen aan een computer.
Alleen zijn er nog groene vingers en hersenen voor nodig om dit te vertalen .
Techniek is 1 , telen en bedrijven goed is 2 overal in de wereld.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's the season to be jolly...

Dat onze haan inmiddels een populaire verschijning is binnen de tuinbouw, mag duidelijk zijn. En dan word je vanzelf ook gekopieerd. Deze...