Laatste bloemenkar voor de klok

11-08-2017    09:35   |    Matthijs van den Beukel

Snif en snik, RIP Bloemistenklok. De laatste bloemenkar is onder de Bloemistenklok door op bloemenveiling Royal FloraHolland. Op vrijdag 11 augustus reed om 7.00 voor het laatst een kar vol fust onder de klassieke veilingklok door. Vanaf aanstaande maandag zal het veilen volledig digitaal gaan.

Oorspronkelijk zou het beeldveilen pas 4 oktober ingevoerd worden, maar de invoering is met twee maanden vervroegd. Er leken nog twee bezwaren te zijn voordat volledig overgegaan kon worden op digitaal veilen, maar deze zijn blijkbaar naar ieders tevredenheid opgelost. Zo worden de inkopers afhankelijk van foto’s en die moeten natuurlijk wel het product correct weergeven. Een ander knelpunt was het schouwen van producten. De scanner die gebruikt werd komt met een aantal gebreken en ook was de tijd en de ruimte die handelaren kunnen besteden aan het schouwen nog te beperkt. Deze zaken zijn blijkbaar eerder opgelost dan verwacht.

Met de laatste bloemistenklok bij Royal FloraHolland verdwijnt weer een stukje glastuinbouwgeschiedenis naar het Tuinbouw Walhalla, waar het zich zal voegen bij de muurkas, het krenten en het ‘kissies papieren’. De toekomst is internet en ook het veilen zelf zal er aan moeten geloven.

Voor de klokfetisjisten is er gelukkig ook goed nieuws. Er zijn nog zeventien fysieke klokken actief op diverse veilingen. Voorlopig wordt er dus ook in het digitale tijdperk nog regelmatig op de knop gehamerd.

RECHTGEZET: Het beeldveilen en het verdwijnen van de bloemistenklok zijn twee gescheiden gebeurtenissen. Per abuis zijn beide zaken in dit bericht door elkaar gehaald. Het afschaffen van de Bloemistenklok kon versneld worden doordat klanten van de Bloemistenklok vrijwel geheel digitaal inkopen, hierdoor is het evenwicht tussen vraag en aanbod vaker in onbalans en dat is onverantwoord, aldus FloraHolland. De introductie van het beeldveilen voor planten staat nog steeds gepland op 4 oktober.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...