'Horrorfilm' trips schokt telers tijdens symposium

19-01-2018    09:47   |    Goedemorgen

Met een korte video van een vastgesnoerde trips zorgde Dr. Kirsten Leiss voor de nodige commotie tijdens een symposium over weerbaar telen bij Hogeschool Inholland Delft.

Kirsten Leiss is senior onderzoeker Plantgezondheid aan Wageningen Universiteit en doet met een internationaal team onderzoek naar plantweerbaarheid. Hieronder zijn ook verschillende proeven en experimenten om onder andere chrysanten en tomaten trips-resistent te maken.

Kleefstoffen
Zo stuitten de onderzoekers op bepaalde stoffen in trichomen die het de tripsen flink moeilijk kunnen maken. Via een microscoop schoten ze beelden van een trips op een tomatenplant die door een draadje wordt vastgekleefd en daar ook niet meer aan ontsnapt. De ruim honderd studenten en tuinders in het auditorium van Inholland zagen het met voldoening aan. “Wat maken die klierhaartjes voor spul? Heeft het te maken met oxidatie, zijn het polymeren? Ik weet het nog niet. Maar ik dacht dat jullie hier in Delft misschien een idee hebben. Eigenlijk zoek ik een scheikundige die veel van kleefstoffen weet.”

Nultolerantie
Chlorogeenzuur en nog een andere stof - “die ik niet mag noemen omdat ons onderzoek voor een grote veredelaar nog niet is afgerond” - spelen een belangrijke rol bij trips-resistente tomatenrassen. Verder is de wetenschapper van mening dat er niet één methode is voor weerbaar telen, maar dat het altijd gaat om het combineren van biologische, chemische en ander middelen, zoals bijvoorbeeld belichting. En Kirsten Leiss vindt verder dat er een omslag nodig is in het denken bij de consument en afnemers. “Die zogenaamde nultolerantie, waarbij elke bloem of tomaat perfect moet zijn, brengt ons nergens. Die druk moet echt van de ketel af. Een vlekje op appel? Een bruin randje aan een bloemblad? So what!”
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

BLOG: 'Kan het ietsje minder?'

Een weblog van Huib Burggraaf, specialist bio-based verpakkingen bij Van der Windt Verpakking, onderdeel van de Pacombi GROUP. Hij schreef...

Daar zijn ze weer!

Albert Heijn gaat later deze maand de Moestuinactie herhalen. Van maandag 26 februari tot en met zondag 11 maart ontvangen klanten bij...