Harde Brexit schaadt Nederland

12-10-2017    09:23   |    Matthijs van den Beukel

De Britten hebben een middelvinger opgestoken naar de EU en komen er nu achter dat dit best een dure middelvinger kan zijn. De economische wizkids van de Rabobank hebben ook zitten rekenen op de abacus en concluderen dat een harde brexit schadelijker is voor Nederland dan gedacht.

Tot 2030 kan een Brexit zonder handelsverdrag de Nederlandse economie meer dan vier procent groei schelen. Eerder ging het CPB uit van twee procent minder groei. De Rabobank zegt dus ‘nope’ tegen de CPB. Om het even concreet te maken vertelt de Rabobank erbij dat vier procent minder groei elke werkende Nederlander 4000 euro gaat kosten.

Maar ook met een handelsverdrag is de schade nog steeds enorm. Zo’n 25 miljard euro minder geld in de Nederlandse economie tot 2030, omdat de Britten zo nodig het Brusselse EU-feestje willen verpesten. Omdat Nederland betere handelsvrienden is met het Verenigd Koninkrijk dan de andere Europese landen, doet deze ‘break-up’ ons het meeste pijn. De koppige Britten zijn goed voor tien procent van onze export, waaronder ook een belangrijk deel in de AGF- en sierteeltsector.

De economen van de Rabobank concluderen dat de Britten gekozen hebben voor de Brexit omdat hen veel gunstigere nadelen werden voorgehouden door de pro-Brexitters dan realistisch was.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...