Engelsman nr 1 'Duurzame 100'

12-10-2017    09:27   |    Trouw

Volkert Engelsman, die een import- en distributiebedrijf heeft in biologische groente en fruit, voert de lijst van de Trouw Duurzame 100 aan. Het is voor het eerst in de negen maal dat de Trouw Duurzame 100 is vastgesteld dat iemand uit de voedingssector op nummer 1 staat in deze ranglijst. Jaap Korteweg, directeur De Vegetarische Slager staat op nr 2. Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities staat op nr 4.

Met zijn bedrijf Eosta probeert Engelsman ‘eerlijke prijskaartjes’ aan groente en fruit te hangen. Hij heeft afgelopen jaar een proef gedaan om de ‘echte kosten’ maar ook de baten van de teelt van biologisch en gangbaar fruit tegenover elkaar te zetten, een primeur in de wereld, aldus Trouw in een artikel. Dat betekent dat effecten als uitputting of verrijking van de bodem, CO2-uitstoot en watergebruik, maar ook de sociale omstandigheden van de werknemers in de prijs meetellen. Dan blijkt: niet biologische producten zijn te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop.

De onafhankelijke jury van de Duurzame 100 heeft grote bewondering voor de vasthoudendheid van Engelsman om die kosten en baten in beeld te krijgen. Het ingewikkelde rekenwerk is een belangrijke stap naar een duurzamere economie, vindt de jury. “Het huidige economisch systeem is failliet”, zegt Engelsman daarover. “De begrippen winst en kosten moeten we anders gaan definiëren.”

Zoveel lof als de jury heeft voor ondernemers die echt duurzame oplossingen hebben, zo teleurgesteld is zij over de landelijke politiek. Uit Den Haag komt tot nog toe niet het daadkrachtige milieu- en klimaatbeleid dat nodig is, vindt de jury. Het eerste Kamerlid staat pas op nummer 54, Jesse Klaver, 42 plaatsen lager dan vorig jaar. Daaronder nog drie Kamerleden van oppositiepartijen, waaronder Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Leden van het kabinet Rutte II ontbreken geheel. Opvallend is verder nog de verjonging van de lijst. Met 30 mensen van 40 jaar of jonger breekt een nieuwe generatie invloedrijke duurzame Nederlanders door.

Bekijk hier de hele Duurzame 100


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...