'Een back-up van je hersenen?' (3)

10-07-2017    10:12   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Marcel Schulte, mede-eigenaar van Holland Gaas in Maasdijk, voor de GroenteNetten en SierteeltNetten. Deze bijdrage wordt eenmalig online gepubliceerd in plaats van als column in KAS.

De redactie vroeg om een artikel met ‘Kennis’ als thema. Daar moest ik goed over nadenken, zo goed dat de deadline gepasseerd is en zoals elke keer moet de redacteur mij verzoeken om de column subiet in te leveren. Verschrikt realiseer ik me dan dat ik nog moet beginnen met schrijven, maar meld de redacteur steevast dat mijn column bijna klaar is en er aankomt. Ik weet dat hij inmiddels twijfels heeft bij mijn uitleg, maar ik hou mezelf voor dat ik onder druk het beste presteer en vang aan als nooit tevoren.

Wellicht herkennen jullie het ongemakkelijke gevoel van een overschreden deadline; het went nooit.

Ik moet nu dus heel snel iets zinvols schrijven over ‘Kennis’. Tja, dan ben ik juist op m’n slechtst. Temeer is het nu lastig omdat ik wegens een beursbezoek aan dubieuze hotelbar in Moskou zit naast 2 hele irritante Russische individuen. Een Kapitein Iglo lookalike zit hier met de plaatselijke Loes Haasdijk wodka achterover te gooien alsof zij weken niets gedronken hebben. Ze maken steeds meer lawaai en steeds meer armbewegingen. Als Kapitein Iglo nog 1 keer zo heftig met z’n armen zwaait, peuteren ze over 10 jaar nog stukjes montuur uit Loes haar schedel. Hier ga ik geen verstandige kennis vergaren en zeker niets over schrijven. Een broedende kip moet niet gestoord worden, dan maar naar de lobby…

We willen sinds jaar en dag zoveel mogelijk kennis hebben, want kennis is macht, schijnt. Waarom hebben we het altijd alleen maar over het vergaren van kennis? De hoeveelheid kennis die je bezit gaat niet alleen om hoeveel je kennis je absorbeert, want dan vergeten we de helft van het spectrum. Het gaat er natuurlijk ook om dat we zo min mogelijk kennis verliezen!! Daar sta je niet zo vaak bij stil, maar hoeveel terabytes verliezen we bij het overlijden van iemand. Jong of oud, onhandig of intelligent, iemand met ADHD of een autist, dat maakt niet uit. We verliezen een schat aan informatie. Ik bedoel dan kennis in de breedste zin van het woord: mensenkennis, ervaring, intuïtie, fingerspitzengefühl, alles gaat verloren bij het overlijden van iemand. Kunnen we daar niet iets aan doen? Eigenlijk zouden we deze ‘Kennis’ moeten behouden door af en toe een back-up van je hersenen te maken. Gewoon ’s-nachts op je nachtkastje. Dit moet over een tijdje toch mogelijk zijn? Misschien is het in het begin wat wennen, zo’n usb-poort achter je oor, maar daar kun je overdag dan toch een huidkleurig dopje in doen?

Wanneer we met z’n allen veel nieuwe kennis vergaren zonder het reeds aanwezige te verliezen, dan pas kunnen we echt meters maken.


Reacties (3)

Pieter van Velden at 10.07.2017

Leuk geschreven en volledig mee eens. Wat ik mis in de visie van veel voorstanders van een kenniseconomie, is dat kennis alleen vergaard kan worden in de praktijk. Dus productie verplaatsten naar lage lonenlanden, kan niet bestaan zonder een stevige thuisbasisproductie, transport, handel enz.

Harald Vahl at 11.07.2017

Mooi stukje weer. En herkenbaar. Er raakt veel kennis in de vergetelheid, is dat erg? Wel jammer, want bestaande kennis die ongebruikt blijft liggen kan een stukje fundament zijn voor het opbouwen van nieuwe kennis. Overigens: behalve back-ups maken zou het kunnen wissen van een stukje geheugen ook soms wel eens wenselijk zijn...

jan willem de vries at 14.07.2017

Als Pieter zegt dat kennis alleen vergaard kan worden in de praktijk ben ik het met hem oneens. Als hij bedoeld we hebben maakindustrie nodig om nieuwe kennis te ontwikkelen dan ben ik het met hem eens. Wat zonder maakindustrie geen vernieuwingen en innovaties. Zonder vernieuwingen en innovaties zal de glastuinbouw uit Nederland verdwijnen.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...