Devaluatie moet export stuwen

12-10-2017    09:45   |    HortiBiz

De Centrale Bank van Ethiopië heeft de Ethiopische Birr dinsdag met 15 procent gedevalueerd. Met deze maatregel moet de teruglopende export uit Ethiopië een boost krijgen.

"De devaluatie werd uitgevoerd om de uitvoer te ondersteunen, die de laatste vijf jaar stagneerde door de sterke waarde van Birr ten opzichte van belangrijke valuta's," geeft Yohannes Ayalew, vice-gouverneur van de bank, aan.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben beide Ethiopië er herhaaldelijk op aangedrongen om de valuta te beoordelen om de export te stimuleren, aangezien het voornamelijk om onbewerkte producten gaat en het land op competitieve prijzen moet blijven concurreren.

Ethiopië heeft sinds 1992 een beheerd drijvende wisselkoersregeling uitgeoefend. Op dinsdag heeft de centrale bank ook aangekondigd dat het de belangrijkste rentevoet heeft verhoogd van 5 naar 7 procent om sparen te stimuleren en de inflatie tegen te gaan.

De economie van Ethiopië is een van de snelst groeiende landen in Afrika. Het IMF verwacht een groeipercentage van 9 procent voor het fiscale jaar 2016/17. De groei is echter vooral veroorzaakt door grote overheidsuitgaven. De overheid heeft zwaar belegd in dammen voor waterkrachtcentrales, nieuwe snelwegen en een geëlektrificeerde spoorweg die de vastgelopen natie verbindt met een haven in de naburige Djibouti.

Het IMF heeft aangegeven dat Ethiopië meer investeringen vanuit de particuliere sector moet halen om de groei te behouden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...